Karate
Karate on sekä urheilulaji että itsepuolustusmenetelmä
Karate on erinomainen tapa ylläpitää hyvää yleiskuntoa, sillä sitä harjoitellessa kehittyvät kehon kaikki osat. Harrastajan ei välttämättä tarvitse olla erityisen vahva eikä hyvässä fyysisessä kunnossa voidakseen tehdä karatetekniikat tehokkaasti.
Kaikenikäiset voivat harrastaa karatea. Aloittelijan yleiskunnon ei tarvitse olla erinomainen, sillä kunto kyllä kohoaa harjoittelun myötä. Karate kehittää harrastajaansa paitsi fyysisesti myös henkisesti.
Tasapaino, nopeus ja taito ovat karatessa ensisijaisen tärkeitä. Hyvin harjoitellut karateka eli karaten harrastaja, jolla nämä ominaisuudet ovat huippuunsa kehittyneet, pystyy voittamaan painavamman ja voimakkaamman vastustajan. Tämä vaatii kuitenkin mitä suurinta taitoa, nopeutta ja tasapainoa hänen voittamisekseen.
Oiva itsepuollustustekniikka
Itsepuolustus on eräs karaten oleellinen osa. On olemassa satoja erilaisia itsepuolustustekniikoita. Pitkäaikainen karaten harjoittelu kehittää eräänlaisen kehonliikkeiden kuudennen aistin, jonka avulla karateka nopeasti pystyy reagoimaan vastustajansa liikkeisiin ja kääntämään ne omaksi edukseen. Tämän myötä karateliikkeet tulevat yhä tehokkaammiksi itsepuolustuksessa. On kuitenkin muistettava, että karateharjoittelun lopullisena päämääränä on, ettei taitoja tarvitse käyttää ja mahdollisista tilanteista selvitään muilla avuilla.
Kiinnostava kilpaurheilulaji
Karate on tullut myös suosituksi urheilulajiksi. Ottelun vaarat pyritään poistamaan. Tämä edellyttää ottelijoilta hallittua tekniikkaa sekä tuomareilta tiukkaa sääntöjen soveltamista. Ottelijat saavat pisteitä tehokkaista ja puhtaista lyönneistä ja potkuista. Hyökkäykset päähän pysäytetään juuri ennen vastustajaan osumista, jotta vammoilta vältyttäisiin.
Tameshivari on puun, tiiliskiven, jään ja muiden materiaalin murskaamista paljain käsin, jaloin tai jopa päällä. Murskaustekniikat eivät kuulu varsinaiseen karateharjoitteluun, vaan ovat tehokkaan harjoittelun sivutuote tekniikoiden voiman testaamiseksi. Säännöllinen harjoittelu on tärkeää, esimerkiksi makiwaralla, joka on pehmustettu lauta, jota käytetään lyöntien harjoitteluun. Murskaus kuuluu usein osana karatenäytöksiin ja siten tämä osa karatea tunnetaan kaikkialla. Moni luuleekin karaten olevan pelkkää murskausta.
Vyöasteet
Karateharjoituksissa käytetään valkoista puuvilla-asua, housuja ja takkia, joiden japaninkielinen nimitys on "gi". Tämä väljä asu suo käyttäjälleen täyden liikkumavapauden.
Karaten harrastajat jaetaan vyöasteisiin taitojensa ja harjoitteluaikansa mukaan. Alemmat vyöasteet ovat kyu-asteita, joiden jälkeen seuraavat mustan vyön dan-asteet. Suomessa on laajimmin käytössä viiden kyu-arvon järjestelmä. Aloittelijan vyö on valkoinen. 5. kyu käyttää keltaista, 4. kuy oranssia, 3.kyu vihreää, 2.kyu sinistä ja 1.kyu ruskeaa vyötä. Ruskean vyön jälkeen alkavat dan-arvot 1.dan -asteesta ylöspäin.