Vyökokeet

Olemme tarkentaneet vyökoevaatimuksia vastaamaan paremmin perinteisen shotokanin vaatimuksia.

 

Valmentajat pitävät kirjaa seuran karatekoiden harjoittelumäärästä ja seuraavat teknistä edistymistä. Kun karateka on saavuttanut riittävät taidot seuraavaa vyöastetta varten, hän voi anoa pääsyä vyökokeeseen, jota joskus kutsutaan myös graduoinniksi. Anomisen edellytyksenä on myös etukäteen suoritettu  KATAPASSI, jossa varmistetaan katojen osaaminen. Muutenkin on syytä hyödyntää vapaata treenivuoroa kokeisiin valmistautumista varten hyvissä ajoin.

Vyökokeita järjestetään kahdesti vuodessa koko päivän kestävien leirien yhteydessä. Leirin alkuosassa tarkkaillaan kokelaita erityisesti tsemppaamisen osalta ja mikäli löysäilyä tai yrityksen puutetta esiintyy niin vyökoe siirretään tulevaisuuteen.

Vyö voidaan myöntää erityisistä syistä myös ilman vyökoetta mikäli harjoitusissa tai kilpailuissa karateka osoittaa vyöarvoonsa nähden poikkeuksellista taitoa.

Vyökokeessa karatekoiden taitoja arvioi seuran valmentajista koostuva raati päävalmentajan johdolla. Tekniikoita tehdään ohjeiden mukaan. Yleisesti vyökokeissa arvioidaan seuraavanlaisia tekniinkoita:

  • perustekniikka:asennot, lyönnit, potkut, torjunnat jne.
  • kumite-paritekniikat: parin kanssa tehtävät tekniikat, joissa toinen hyökkää ja toinen puolustaa
    • Sanbon kumite, Kohon kumite, Ippon kumite, Jiyu ippon kumite,
  • renrakuwaza eli yhdistelmätekniikat
  • kata
  • jiyu kumite eli ottelu

Vaadittavat tekniikat on kuvattu Gijomonkai karateclub Sipoo vyökoevihkossa. Ylempien vöiden vyökokeissa saatetaan pyytää näyttämään tekniikoita, joita ei ole vyökoevihkossa, mutta jotka karatekan tulee jo sillä tasolla osata.

Arvioijat kiinnittävät erityisesti huomiota karatekan tsemppiin ja keskittymiseen. Tekniikoita tehdessä kannattaa keskittyä vain omaan suoritukseen, vieressä olevan tekemiseen ei pidä kiinnittää huomiota.

Karateka saa tehdä vyökokeessa kolme virhettä, neljännestä seuraa hylkääminen. Virhe tarkoittaa sitä, että karateka ei lainkaan osaa jotakin tekniikkaa tai suoritusta. Jos vaikkapa muutama potku kahdenkymmenen potkun sarjasta menee mönkään, mutta muut onnistuvat hyvin, tätä ei lasketa virheeksi.

Mustan vyön koe suoritetaan erillisessä Shotokan Karate Do-kollegion valvomassa kokeessa.

Lisää tietoa vyökokeista saat seuran valmentajilta.

Vyökoevaatimukset

Gijomonkai noudattaa vyökokeissa perinteisen Shotakan karaten vaatimuksia.

»Vyökoevaatimukset löydät tästa linkistä.

Vyökokeiden suhteen noudatetaan seuraavia käytäntöjä:

  1. vyökokeisiin tullaan päävalmentajan hyväksynnällä ja erikseen anomalla ja ottamalla hyväksynnät katapassiin: valmentajat seuraavat jokaisissa harjoituksissa karatekan edistymistä, jolloin varmistetaan valmius kokeisiin
  2. 14 vuotiailla ja sitä nuoremmilla on käytössä Mon-järjestelmä, joka tarkoittaa yhden välikokeen suorittamista ja mon-merkin saamista vyöhön. Nämä kokeet ja merkit eivät maksa suorittajalle mitään vaan seura antaa ommeltavan merkin juniorille
  3. Mon-kokeet ja normaalit kokeet pidetään aina samanaikaisesti
  4. Karatekalla tulee olla harjoituspassi, johon otetaan aina harjoitusten päätyttyä merkintä valmentajalta.
  5. Lisätietoa vyökoevaatimuksista ja vyökokeiden välillä olevasta minimiharjoitusajasta saat seuran vastuuhenkilöiltä

Anomus vyökokeeseen

*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.